Αρχική > Διεθνή, Επικαιρότητα, Μετανάστες/Πρόσφυγες, Οικολογία > ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Κλιματικές αλλαγές και μετανάστευση…


Εξαιτίας της ξηρασίας και των πλημμυρών 200 με 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους μέχρι το 2050
Ακριβείς αριθμούς δεν γνωρίζει κανείς. Οι προβλέψεις πάντως είναι ανατριχιαστικές. Περίπου 200 με 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους μέχρι το 2050 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Αγρότες θα αφήσουν τα χωράφια τους, νησιά θα εξαφανιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κυκλώνες και τσουνάμι θα κάνουν κόλαση τη ζωή των κατοίκων σε παράκτιες περιοχές. Ένα τέτοιο κύμα μετανάστευσης θα ήταν πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πάρα πολλοί επιστήμονες ζητούν επίμονα να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του μετανάστη και των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη: να μην αγγίξει κανείς τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 καθώς έτσι θα μπορούσε να υποβαθμιστεί η έννοια του πρόσφυγα.
Στα χαρτιά πάντως υπάρχει ένα σχέδιο για τους πρόσφυγες των κλιματικών αλλαγών, όπως αποκαλούνται, αλλά παραμένει ασαφές το νομικό του πλαίσιο, όπως λέει και ο Στέφεν Μπάουερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Αναπτυξιακή Πολιτική: «Αυτό που υπάρχει ως βάση για συζήτηση είναι μια κοινή πρόταση της Διεθνούς Οργάνωσης για τους Πρόσφυγες και της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όλα όμως είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση και δεν είναι σαφή. Θα πρέπει να ασχοληθούμε ακόμα πολύ σε διεθνές επίπεδο»

Αλλαγή του πληθυσμιακού χάρτη

Σε τι θα χρησίμευε όμως ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες των κλιματικών αλλαγών; Ο Στέφεν Μπάουερ απαντά: «Εάν εγώ ως κάτοικος ενός νησιού, το οποίο επηρεάζεται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θα είχα το δικαίωμα να πάω σε πιο ασφαλείς χώρες και εκεί να ενταχθώ στο νομικό καθεστώς της χώρας που αφορά τους μετανάστες και να έχω τα αντίστοιχα δικαιώματα, καταλαβαίνετε πως αυτό είναι μια πολύ σημαντική διαφορά».
Φυσικά η συζήτηση περιστρέφεται και γύρω από τους πολιτικούς πρόσφυγες και αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός. Για παράδειγμα ο Δρ.Ταμέρ Αφίφι, από το Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανθρώπινη Ασφάλεια, εργάζεται σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο έρχεται σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω των κλιματικών αλλαγών: «Μίλησα με πολλούς ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις κλιματικές αλλαγές. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν συνειδητοποιούν καν το πρόβλημα. Λένε, ‘φύγαμε γιατί είμαστε φτωχοί και έχουμε προβλήματα’. Αν ψάξει όμως κανείς καλύτερα θα καταλάβει ότι οι αιτίες είναι πολύ βαθιές και το πρόβλημα είναι οι κλιματικές αλλαγές».
Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι ο πληθυσμιακός χάρτης θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Deutsche Welle-Monika Hoegen / Μαρία Ρηγούτσου Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Αναρτήθηκε από Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής
Advertisement
 1. Γιάννης Τσιπλάκος
  24 Μαΐου, 2010 στο 10:46 μμ

  Σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής βλέπω δυστυχώς κάποια αδικαιολόγητα άκριτη υιοθέτηση της κυρίαρχης άποψης των ελίτ ότι τάχα το κλίμα αλλάζει εξαιτίας της εκπομπής CO2.

  Αυτή ακριβώς τη στιγμή που μιλάμε το Διαδίκτυο βοά για το climate gate όπως πλέον αποκαλείται
  όπου hackers παραβίασαν την αλληλογραφία προβεβλημένων και ανάλογα επιδοτούμενων ερευνητικών οργανισμών όπου προκύπτει καθαρά η χειραγώγηση και η πλαστογράφηση στοιχείων για να στηριχθεί αυτή η θεωρία.
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_/12/2009_382403

  Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εποχή της φυσιολογικής τήξης των πάγων του Β.Πόλου τη στιγμή που αποσιωπήθηκε η ακόλουθη κατά μεγάλο ποσοστό αποκατάσταση τους όταν μάλιστα και οι πάγοι στην Ανταρκτική αυξήθηκαν σημαντικά . Αυτό που προκύπτει από έρευνες της διακύμανσης της θερμοκρασίας στα τελευταία χίλια χρόνια ,είναι ότι αυτή ακολουθεί κύκλους που δεν μπορούν να συσχετισθούν με τις εκπομπές CO2 . Άλλωστε ανάλογες διακυμάνσεις παρατηρούνται και σε άλλους πλανήτες . Από τις ίδιες έρευνες προκύπτει ότι αν υπάρχει μια τάση για τα τελευταία 100 χρόνια αυτή είναι μάλλον πτωτική αλλά ακόμα και οι όποιες αυξήσεις παρατηρούνται οφείλονται καθαρά στην ηλιακή δραστηριότητα.
  Για κακή? σύμπτωση μάλιστα κατά τη διάρκεια του συνέδριου της Κοπεγχάγης ,η νέα -η τρίτη μέσα σε δύο ημέρες- χιονοθύελλα έφτασε από τον Ειρηνικό Ωκεανό και σαρώνει τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Σιάτλ μέχρι τη Βοστόνη με πρωτοφανείς θερμοκρασίες ως -45ο C.

  Επιστήμονες της EPA (Environmental protection agency )κατηγορούνται ότι στο περιβόητο διάγραμμα που παρουσίασαν με την επιταχυνόμενη αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία 50 χρόνια «υπέπεσαν» στο πασίγνωστο στατιστικό λάθος που αναφέρεται στα βιβλία των πρωτοετών της στατιστικής σαν end point fallacy που με απλά λόγια σημαίνει ότι στην παρατήρηση ενός άτακτα μεταβαλλόμενου μεγέθους έχει σημασία ποια σημεία θεωρείς σαν σημεία παρατήρησης.
  Όπως είπε ένας μεγάλος μαθηματικός υπάρχουν τα ψέματα , τα μεγάλα ψέματα και η στατιστική!
  Άλλοι διακεκριμένοι αλλά ανεξάρτητοι επιστήμονες δηλώνουν ότι απλώς δεν μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη της θερμοκρασίες του πλανήτη στα επόμενα χρόνια.
  Εξάλλου ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις , δεχόμενοι το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα σαν σύνολο χρησιμεύει για συγκρατεί τη θερμοκρασία της γης πολλές δεκάδες βαθμούς πάνω από αυτήν που θα είχε αν δεν υπήρχε , είναι σίγουρα αμελητέα η συνεισφορά της μεταβολής του CO2 που αποτελεί ένα ασήμαντο ποσοστό της.
  Συγκεκριμένα το ποσοστό του CΟ2 στην ατμόσφαιρα είναι μόλις 2% και τα τελευταία 100 χρόνια σαν απόλυτο μέγεθος έχει αυξηθεί 30%.
  Πάντως το ύψος της θάλασσας στην Καλιφόρνια πέφτει συνεχώς τα τελευταία 50 χρόνια.
  Πρόσφατα όπως γράφτηκε σε εφημερίδες οι υπεύθυνοι της διακυβερνητικής διάσκεψης για το κλίμα που βραβεύτηκε με μισό Νομπελ το άλλο μισό το πήρε ο Γκορ , παραδέχτηκε ότι βάσισε τις εκτιμήσεις της για το λιοώσιμο των πάγων στις άλπεις σε εργασία σπουδαστή που με τη σειρά του είχε χρησισιμοποιήσει ακριτομύθιες δασκάλων του σκι !
  Επίσης πρόσφατα η Greenpeace παραδεχτηκε ότιίσως είχε υπερεκτιμήσει τα στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη .
  Και το χιόνι στο Τέξας το Φεβρουάριο –πράγμα πρωτοφανές – ξεπερνά τι ενάμισυ μέτρο!
  Εάν όμως τολμήσει κανείς να παρατηρήσει την πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται ιδίως εφέτος σε κατακεραυνώνουν με το επιχείρημα ότι και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή . Βέβαια κανείς δεν θυμάται ότι αυτή ήταν η βασική ιδέα της ταιίας επιστημονικής φαντασίας the day after της οποίας ο σκηνοθέτης Nicolas Meyer έχει μυνήσει τον Al Gore για κλοπη διαφόρων εφέ που χρησιμοποίησε στο ντοκιμαντέρ an inconvenient truth.

  Ποιος όμως ωφελείται από την ενοχοποίηση της εκπομπής ενός τόσο βασικού παραγώγου της ζωής (κύκλος άνθρακα ηφαίστεια κλπ) όπως το CO2?
  Έχει πια αποκαλυφθεί ότι πίσω από τον Αλ Γκορ που έχει εμπλοκή σε δεκάδες συμβουλευτικές εταιρίες και οργανισμούς για εναλλακτικές μορφές ενέργειας , κρύβεται μια υπερεθνική ελίτ ιδιωτικών τραπεζών(World Bank , B.I.S.) που με τη συνεργασία με το ΔΝΤ θέλουν να εγκαταστήσουν μια παγκόσμια διακυβέρνηση.
  Ήδη στον LONDON GUARDIAN γράφτηκε ανταπόκριση του Associated Press ότι το ΔΝΤ θα επιβλέπει την συνθήκη και γιαυτό οι αναπτυσσόμενες χώρες μποϋκοτάρουν τις συνομιλίες βλέποντας ότι τυχόν αποφάσεις δεν θα είναι κάτω από την αιγίδα του Ο.Η.Ε.
  Αυτή θα χρηματοδοτείται από τους φόρους που σχεδιάζονται να επιβληθούν στα καύσιμα στα τρόφιμα στις μεταφορές στην παραγωγή όλων των προϊόντων ουσιαστικά σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγώντας στην εξαθλίωση ή και στην εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων . Με το ίδιο πρόσχημα βιομηχανίες θα κλείσουν ή θα μεταφερθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες ολοκληρώνοντας την αποβιομηχάνιση της Δύσης.
  Ακόμη σχεδιάζεται η εισαγωγή ατομικής κάρτας καυσαερίων της οποίας ο κάτοχος ,όταν θα λήγει, θα πρέπει να αναζητήσει και να αγοράσει πόντους από όποιον έχει πλεόνασμα προκειμένου να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης ή κίνησης !
  Ο πρόεδρος Ομπαμα ακόμη πρότεινε να εφοδιασθούν τα αυτοκίνητα με GPS ώστε να φορολογούνται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουν.
  Ήδη η αναφορά στην παγκόσμια διακυβέρνηση όπως εκφράστηκε τελευταία από τον νέο πρόεδρο της ΕΕ στο ΒΒC Χέρμαν βαν Ραμπούι:
  «Το 2009 είναι η πρώτη χρονιά της παγκόσμιας διακυβέρνησης (global governance -βλέπετε αποφεύγουν ακόμα το government αλλά ποια η διαφορά και για πόσο) με την δημιουργία και του G 20 στο μέσο της οικονομικής κρίσης Το συνέδριο της Κοπεγχάγης είναι άλλο ένα στάδιο στον δρόμο για την παγκόσμια διαχείριση (global management)του πλανήτη» .

  Και ο Αλ Γκορ:
  «Η ίδια η συνειδητοποίηση(του προβλήματος) θα οδηγήσει στην αλλαγή και ένας από τους τρόπους που θα οδηγήσουν είναι και η παγκόσμια διακυβέρνηση».

  Απώτερος σκοπός όλων αυτών όπως ανοιχτά έχουν δηλώσει ο D. Rockefeller και ο Turner είναι η μείωση του πληθυσμού της γης στα 2-3 δισεκατομμύρια και η δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης ελεγχόμενης από λίγες υπερτράπεζες.
  Ήδη σε ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράζονται σε σχολεία της Αμερικής όπου αναφέρεται ότι το ενεργειακό «αποτύπωμα» ενός βρέφους είναι πολύ μεγαλύτερο ενός SUV.
  Mια πρώτη πρόβα έγινε με την μόδα των βιοκαυσίμων όπου ¼ των εδαφών για την παραγωγή τροφίμων έπαψαν να καλλιεργούνται με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία των παραγώγων , την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων από πείνα .

  Αλλά ο κόσμος στην Αμερική τουλάχιστον ήδη έχει αρχίσει να αντιδρά και οργανώσεις πολιτών όπως η WE ARE CHANGE κάνουν κόλαση κάθε δημόσια εμφάνιση του Αλ Γκορ.
  Όσο και δύσπιστος να είναι κανείς στις θεωρίες συνομωσίας , νομίζω ότι με αφορμή την δικαιολογημένη ανησυχία του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα φαίνεται να στήνεται κάποιο σενάριο απέναντι στο οποίο θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί.
  Όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν καθαρά ακόμα και από όχι και πολύ επισταμένη μελέτη ιστοτόπων όπως το Google και το Yahoo .
  1. Για την ιστορικότητα των πρωταγωνιστών της «κλιματικής αλλαγής».
  http://www.infowars.com/
  http://www.infowars.com/gore-peddles-lies-and-spin-to-defend-bankrupt-cl
  (Αγγλικά)
  Ανεξάρτητα από τη γενικότερη τοποθέτηση της παραπάνω ιστοσελίδας, παρουσιάζονται
  πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας
  για τη «κλιματική αλλαγή» και κυρίως του Al Gore.
  2. Γιά τη προσπάθεια αντιδημοκρατικής επιβολής παγκόσμιας διακυβέρνησης.
  Βίντεο με ομιλία του Lord Monckton με τίτλο:

  Global Warming big scientific fad

  (Αγγλικά, Ο Lord Monkton χρημάτισε σύμβουλος της Θάτσερ η οποία σημειωτέον,
  ξεκίνησε την ιστορία της «κλιματικής αλλαγής»).
  3. Για τη κρυφή ατζέντα του «εμπορίου ρύπων» στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης:
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=16449
  4. Ανασκευή δέκα σημείων για τη «Κλιματική αλλαγή» από τον R. M. Carter
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=16467
  Σας συνιστώ τέλος θερμά τη παρακάτω ιστοσελίδα στην οποία ανασκευάζεται με επιστημονικό
  τρόπο η θεωρία της ανθρωπογενούς «κλιματικής αλλαγής».
  (Ελληνικά και Αγγλικά)
  http://hk-climate.org/
  (Ιστοσελίδα του ΕΜΠ, τομέα Υδραυλικής)

 2. δελφινάκι
  29 Μαΐου, 2010 στο 12:10 μμ

  Όσο ήταν ο Μπους στη διακυβέρνηση, νομίζω πως ήταν σαφέστατο ότι οι κυρίαρχη ελίτ είχε την ακριβώς αντίθετη θέση, αμφισβητώντας τα άφθονα επιστημονικά δεδομένα περί επιρροής εκπομπών στην κλιματική αλλαγή, προέλευσης πολλαπλών πηγών από μύρια πανεπιστήμια και κράτη αντιθέτων συμφερόντων. Τα δεδομένα αυτά έχουν αποδείξει το λογικότατο (βάλτε μια μηχανή εσωτερικής καύσης να δουλεύει σε κλειστό χώρο, και μετρήστε τη διαφορά θερμοκρασίας σε ένα δεδομένο χρόνο) περί κλιματικής αλλαγής λόγω εκπομπών καύσης πετρελαίου κι άλλων ορυκτών.
  Οι θεωρίες που παρουσιάσατε περί του αντιθέτου, είναι νομίζω αρκετά γνωστό ότι προβάλλονται, κυρίως, από πετρελαϊκά, συμφέροντα. Δε σημαίνει βέβαια αυτό ότι δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επιρρεάζουν την κληματική αλλαγή (δες π.χ. την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας) ούτε ότι δεν υπάρχουν άλλες διαμορφούμενες ελίτ που συσχετίζονται με το μονοπωλιακό έλεγχο της «πράσινης» ενέργειας, έλεγχος που είναι σαφέστατο στη διαμόρφωση έργων για τη διεύρυνση της χρήσης των πηγών αυτών και στην Ελλάδα. Οι εναλλακτικές όμως πηγές ενέργειας σίγουρα βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον από την καύση ορυκτών και την πυρηνική ενέργεια, κι εκ της φύσης τους μπορούν να τοπικοποιηθούν και να απαλλοτριωθούν από τον έλεγχο των κυρίαρχων ελίτ και των μονοπωλιακών συμφερόντων. Αυτά τα λίγα, για την ώρα

 3. Mehmet Imam
  21 Μαρτίου, 2012 στο 2:18 μμ

  ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ & ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!!!

  Κυρίες, -οι,

  Τα δικαιώματα έχουν όλοι οι άνθρωποι, χωρίς καμία διάκριση, που δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν ή να ανατεθεί σε κάποιον που ονομάζεται ανθρώπινα δικαιώματα.

  Ως ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα του ασύλου σημαίνει αναζήτηση για την προστασία του ατόμου σε άλλες χώρες, όταν αυτός δεν μπορεί ή δεν θέλει να επωφεληθεί από την προστασία της χώρας του, αφού φοβάται να αντιμετωπίζουν διωγμό με βάσιμους λόγους εξαιτίας της φυλής του , θρησκείας, ιθαγένειας, που είναι μέλος μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας ή πολιτικές σκέψεις. Ένα πρόσωπο που επιδιώκει για την προστασία ενός άλλου κράτους και του οποίου η αίτηση γίνει δεκτή και ορίζεται ως πρόσφυγας.

  Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα του ασύλου αναφέρεται στην ανάγκη να ζουν σε συνοχή με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, λόγω κράτη συνεχή στάση που έχει θεωρηθεί ως ένα δικαίωμα που δημιουργήθηκε από τα κράτη. Στην περίπτωση αυτή το δικαίωμα του ασύλου θεωρείται ως δικαίωμα που χορηγείται από τα κράτη, αντί ενός θεμελιώδους δικαιώματος.

  Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει 27 κράτη μέλη επί του παρόντος, συνεχίζεται με τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος μεταξύ των κρατών μελών για το θέμα του ασύλου. Ωστόσο, όταν η εθνική κυριαρχία των κρατών είναι υπό εξέταση, θεωρείται ότι να μεταφέρει αυτή την προσαρμογή στο επιθυμητό επίπεδο δεν είναι τόσο απλό.

  Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με την ΕΕ, αλλά και με την Διεθνής κοινοτητα, πρέπει να εναρμονίσει το θέμα του ασύλου, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.

  Όμως, η ειδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας προκαλεί το θέμα αυτό να γίνει σε μια κατάσταση της πολυπλοκότητας. Σε αυτή τη μελέτη, η εναρμόνιση της Ελλάδας με το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά και της Διευθνής Κοινότητας η οποία εξακολουθεί να διατηρεί τη βελτίωση με τις αντιδράσεις που λαμβάνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα αποτελέσματα της εναρμόνισης και τα αποτελέσματα που θα φέρει την πρόοδο που θα επιτευχθεί στο μέλλον σε αυτό το θέμα και θα αναλυθούν.

  Παρόλο, που σήμερα η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο, αλλά οι Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει να είσαι μετανάστης, την προσφυγειά την έχουμε ζήσει και είναι στο πετσί μας. Όμως, αυτοι η Χώρα δεν μπορεί να αντέξει το όγκο αυτό!!! Αλλά, ούτε είναι όλοι τους προσφυγες, που να δικαιούνται το πολιτικό άσυλο ή την επικουρική προστασία της Χώρας μας……

  Μέσα στα πλαίσια αυτά, πρέπει να δημιουργηθεί η υποδομή εκείνη, που πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν τα αιτήματα των ανθρώπων αυτών και αφού μεριμνηθουν-εξεταστουν χρειάζεται αναλογη δράση, όπως στην Ε.Ε..

  Μεχμέτ ΙΜΑΜ,
  (Οικονομολόγος-Ερευνητής)
  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Συμπεραστάσεως των Μουσούλμάνων στην Ελλάδα, «Η Φιλότητα»
  m.imam61@yahoo.gr

  • delfinaki
   22 Μαρτίου, 2012 στο 12:13 μμ

   Αγαπητέ Μεχμέτη.
   1)Η νομοθεσία μας είναι σχεδόν απόλυτα εναρμονισμένη, ιδίως από το 2010 και μετά με τις κοινοτικές οδηγίες, και νομοθετικά, αν εξαιρέσεις την προσωρινή (2009-2010) κατάργησης του δικαιώματος της διοικητικής προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης (παρέμεινε μόνο η δικαστική αίτηση ακύρωσης), η νομοθεσία ήταν ούτως ή άλλως εναρμονισμένη.

   2)Το βασικό πρόβλημα, βρίσκεται στην ορθή εφαρμογή των νόμων προστασίας προσφύγων, και ιδίως στη συνθήκες σύλληψης και κράτησης όλως των παράνομων εισερχομένων στη χώρα, στις χρονοβόρες διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και έκδοσης των αποφάσεων, και μέχρι την ουσιαστική και κρίσιμη εμπλοκή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις διαδικασίες, στην αιτιολόγηση των αποφάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αδικίες σ’άυτές.

   3)Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η απουσία άμεσης, ουσιαστικής και αξιοπρεπής, και επιβοηθούμενης, για όσους το χρειάζονται, επιστροφής στην χώρα τους, όσων παράνομα εισερχομένων είτε επιθυμούν να επιστρέψουν, γιατί νοιώθουν παγιδευμένοι στην Ελλάδα (ήθελαν να συνεχίσουν για άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και δεν τα κατάφεραν – βαρέθηκαν να περιμένουν να κριθεί η αίτησή τους) είτε γιατί απλούστατα, όπως τουλάχιστον το 90% των παράνομα εισερχομένων στη χώρα την τελευταία δεκαετία (το νούμερο το αναφέρω με απόλυτη βεβαιότητα, λόγω επίπονης προσωπικής ενασχόλησης με το αντικείμενο) έχει απορριφθεί τελεσίδικα και αμετάκλητα η απόφασή τους, γιατί απλούστατα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ με την έννοια που ορθώς παρέθεσες, και έχουν προσφύγει στην αίτηση ασύλου ως ένα μέσω προσωρινής νομιμοποίησης. Αυτό ακριβώς το τελευταίο στοιχείο είναι που έχει βραχυκυκλώσει όλο το σύστημα, έχει δημιουργήσει τα νοσηρά φαινόμενα συσσώρευσης χιλιάδων εξαθλιωμένων ανέργων ΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ μεταναστών, ΑΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: