Αρχική > Ελλάδα, Οικολογία > «ΠΕΛΙΤΙΣ», ο σπόρος της επ-ανάστασης, σε σβόλους πηλού…

«ΠΕΛΙΤΙΣ», ο σπόρος της επ-ανάστασης, σε σβόλους πηλού…

4 Απριλίου, 2010 Σχολιάστε Go to comments

     Χρηστός Ανέστη, με καρτερία, υπομονή, προσμονή της αλλαγής-επ-ανάστασης που πρέπει να ωθήσουμε, όλοι μας, μέσα από τις στάχτες της μονιμης πια κρίσης του υφιστάμενου συστήματος. Μια πρόταση ενδεδειγμένων αλλαγών, στον τρόπο που θα έπρεπε να παράγουμε, με μια επιστροφή στη γη μας, και να καταναλώνουμε, κρίνοντας την προέλευση και την ποιότητα, μας έρχεται από τη Μακεδονία (μη τολμήσετε να αναφωνήσετε «ποιά;», στα ελληνικά γράφουμε…), από μια ομάδα που έχει συνδέσει την κοινοτική δράση σε μια ευρύτερη, εθνική αλλά και οικουμενική κοινωνική προοπτική, με πρακτικές έμπρακτης εναλλακτικής οικολογίας. Ας πάρουμε μια γεύση από τη δράση τους, όσο περίεργη ίσως μας φανεί η «φιλοσοφία» τους. Αυτό που αξίζει να κρατήσετε, σχετικά με τη δράση τους  στην τρέχουσα επικαιρότητητα, είναι πως το ερχόμενο Σάββατο διοργανώνουν γιορτή ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών στο Μεσοχώρι Δράμας…

Αξίζει να σημειωθεί πως η λέξη «Πελίτις»   που έχει ονοματίσει την ομάδα που σας παρουσιάζουμε, αναφέρεται τόσο στο δέντρο «δρυς», ευρύτερα γνωστή ως «βελανιδιά», αλλά και σε «σβόλους πυλού», που χρησιμοποιούνται από την ομάδα ως το κύριο μέσο φυσικής σποράς ντόπιων  ποικιλιών.  

                    Πάσχα 2010, Δελφινάκι

                                                   

 

Το Σάββατο 10 Απριλίου του 2010 θα πραγματοποιηθεί η 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Η Πανελλαδική Γιορτή τα τελευταία 6 χρόνια απραγματοποίητε το Σάββατο μετά το Πάσχα.

:

www.peliti.gr

 
Φιλοσοφικό υπόβαθρο του «Πελίτι»
 

Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γιa αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.

Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές.

Νομικό πρόσωπο του «Πελίτι»

Το «Πελίτι» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.

Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών

Το «Πελίτι» σήμερα είναι η σημαντικότερη οργάνωση στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των  ντόπιων ποικιλιών.  Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Εξερευνητικές αποστολές

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα.  Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί πάνω από 1500  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π., σε  60.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Η διατήρηση των ποικιλιών

Ένα μέρος από τις ποικιλίες που βρίσκουμε  στις εξερευνητικές αποστολές το δίνουμε στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό. Ένα άλλο μέρος το δίνουμε  σε συνεργαζόμενους καλλιεργητές–διατηρητές, προκειμένου να αναλάβουν τη ζωντανή διατήρησή του και την αξιολόγησή του.

Αποστολές σπόρων

Το «Πελίτι» έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές.  Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι.


Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Το Μάρτιο του 1999, το «Πελίτι» οργάνωσε την 1η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Το Σάββατο 10 Απριλίου του 2010 θα πραγματοποιηθεί η 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Η Πανελλαδική Γιορτή τα τελευταία 6 χρόνια απραγματοποίητε το Σάββατο μετά το Πάσχα.

Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1.     Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.

2.     Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.

3.     Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.

4.     Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Κατά τόπους αγροκτήματα

Το 2000 ξεκίνησαν τα Κατά τόπους αγροκτήματα για τη διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Τα «κατά τόπους αγροκτήματα…» παρουσιάζει τις δράσεις του Πελίτι, αυτά που έγιναν και αυτά που είναι να γίνουν. Τα «κατά τόπους αγροκτήματα…» είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν. Τα «κατά τόπους αγροκτήματα…» κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή. Από το Σεπτέμβριο του 2009  κυκλοφορεί το 9ο τεύχος.

7η Απριλίου μέρα αφιερωμένη από το Πελίτι στις ντόπιες ποικιλίες

Το 2002 το «Πελίτι» πρότεινε και καθιέρωσε την 7η Απριλίου ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες.  Η ιδέα ήρθε από μια ομάδα μαθητών που είχαν συνεργαστεί με το «Πελίτι», από το γυμνάσιο Λεχαίου Κορινθίας.  Οι μαθητές αυτοί κάθε χρόνο κάνουν φυτά και τα μοιράζουν σε ανοιχτή γιορτή σε καλλιεργητές της περιοχής τους.

Το 2003 η κ. Σάρον Ρέμπελ από τον Καναδά μας έδωσε την ιδέα να καθιερωθεί ως παγκόσμια ήμερα για τις ντόπιες ποικιλίες. Έτσι αρχίσαμε να προτείνουμε σε οργανώσεις του εξωτερικού να συμμετέχουν στον εορτασμό μοιράζοντας δωρεάν σπόρους και φυτά σε καλλιεργητές. Τον Απρίλιο του 2003 η μέρα αυτή γιορτάστηκε στο Μπαγκλαντές το 2004 γιορτάστηκε στην Ινδία και το 2005 γιορτάστηκε στην Ινδία και στην Αγγλία. Στη γιορτή αυτή δεν πάμε να καταγγείλουμε τους «υπεύθυνους», αλλά πάμε να πάρουμε ένα μέρος από την ευθύνη μας για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.

Ενθαρρύνοντας τοπικές ομάδες

Το «Πελίτι» έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση και δημιουργία τοπικών ομάδων για τη συλλογή και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Ακόμη έχει εμπνεύσει και στηρίζει τις ενέργειες που γίνονται για τη διατήρηση τον ντόπιων ποικιλιών στην Κύπρο, την Τουρκία, τις Η.Π.Α. κ.α.

Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών

Το «εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών», είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να συλλέξετε σπόρους και πώς να τους συντηρήσετε. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές.


Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος

Το 2002 ξεκίνησε το «Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι»  με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.  Κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο «από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά» Από τον Σεπτέμβριο του 2009 κυκλοφορεί το 8ο τεύχος.

Τα Οικονομικά του «Πελίτι»

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στις δράσεις του «Πελίτι» είμαστε εθελοντές. Σε σύνολο κάθε χρόνο προσφέρουν εργασία, γνώσεις, τεχνική υποστήριξη κ.λ.π. πάνω από 300 εθελοντές. Στον εορτασμό της 7ης Απριλίου συμμετέχουν κάθε χρόνο κοντά στους 300 με 400 μαθητές.

Τα έσοδα του «Πελίτι» είναι από:

α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του   

β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλούζακια, πάνινες τσάντες κ.α).

γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.

Αν επιθυμείς μπορείς να γίνεις οικονομικός υποστηρικτής του Πελίτι, Με την ελάχιστη συνδρομή των 20 ευρώ θα λαμβάνεις κάθε χρόνο την ετήσια έκδοση «Κατά τόπους αγροκτήματα…» ενημέρωση για εκδηλώσεις και δράσεις που θα γίνονται στην περιοχή σου, καθώς και για κάθε σοβαρό ζήτημα που αφορά τους σπόρους.

Για την οικονομική υποστήριξη του «Πελίτι» έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος.

Αριθμός λογαριασμού: 198 04 003033 49

IBAN:GR21 0430 2120 0019 8040 0303 349

BIC:ABGRGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

είναι σημαντικό, να μας ενημερώσετε για την κατάθεση σας στο  ή στο τηλέφωνο 2524022059.

Δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας

Ένα αγρόκτημα για το μέλλον μια «κιβωτός» για το παρόν. Ονειρευόμαστε τη δημιουργία ενός αγροκτήματος – κοινότητας κιβωτού για τις ντόπιες ποικιλίες. Μια κοινότητα ειρήνης και αγάπης όπου η διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών ή ανταλλαγή των αγαθών και η αρμονική συνύπαρξη,  θα είναι μια φυσική στάση των ανθρώπων, που θα πηγάζει μέσα από την αγάπη τους για τη ζωή και την ποικιλομορφία της φύσης.

Όλα τα πράγματα που κατασκεύασε ο άνθρωπος πήραν μορφή πρώτα στη σκέψη του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες
email:  ή στο τηλέφωνο 2524022059 ( εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι)

 
Advertisement
  1. ελενη παπαδημητριου
    13 Φεβρουαρίου, 2011 στο 10:58 μμ

    θα ηθελα να μαθω αν ειναι ευκολο να βρω σπορους για το αλευρι ζεα να σπει μονη μου και που μπορω να βρω οπως επισης και σπορους για αλευρι ντηνκελ ευχαριστω πολυ

  2. Mary
    9 Οκτωβρίου, 2011 στο 11:44 πμ

    Θα ηθελα εαν καποιος εχει να με προμηθευση παραδοσιακο σπορο απο κοκκινο μαρουλι.
    Εχω καταγωγη απο ΧΑΝΙΑ και θυμαμαι τεραστια κοκκινα μαρουλια πεντανοστιμα που καλλιεργουσε η γιαγια μου.Ευχαριστω πολυ.

  3. Giwrgos Kitsos
    18 Μαΐου, 2012 στο 4:58 μμ

    Που μπορώ να προμηθευτώ σπόρους σιταριού ζέας; Ευχαριστώ!!!

    • delfinaki
      20 Μαΐου, 2012 στο 12:41 πμ

      Ανατύπωση του άρθρου έχουμε κάνει. Οι απορίες σας στο peliti@peliti.gr ή στο τηλέφωνο 2524022059 ( εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι), όπως αναφέρεται στο τέλος του άρθρου.
      Είναι σύνηθες, πάντως, κάθε Απρίλη με ΜάΪο, να γίνει γιορτή ανταλλαγής σπόρων. Φέτος έγινε στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Για περισσότερες πληροφορίες, δες το http://ithageneis.wordpress.com/2012/04/19/12%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80/

      Έκτος απ΄αυτό, διάφοροι ανά την Ελλάδα που συμμετέχουν στο δίκτυο ανταλλαγής, οργανώνουν και τοπικές πρωτοβουλίες και συναντήσεις, ή συμμετέχουν σε ανταλλακτικά παζάρια κλπ.

      Βρήκα και πληροφορίες στο http://www.peliti.gr/pages/apostoli_sporon1.htm

      Η έλλειψη ιστοσελίδας από τον Πελίτη είναι ένα θέμα, αλλά μάλλον οφείλεται ότι επιθυμούν την προσωπική επαφή με όσους έχουν αρκετή όρεξη να επιδιώξουν να έρθουν σε επαφή μαζί με το δίκτυο.

  4. ΕΛΕΝΗ
    28 Ιουλίου, 2012 στο 11:07 πμ

    ΔΙΑΘΕΤΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΖΕΑΣ-TRITICUM DICOCCUM-FARRO -ΦΕΤΕΙΝΗΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΜΕΝΟ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ ΕΛΕΝΗ 2422023363

    • ΡΕΝΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
      23 Νοεμβρίου, 2012 στο 8:56 μμ

      Σεβαστή Ελένη, θα ήθελα αν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου για τους σπόρους ζέας αλλά και για το αλεύρι ζέας αν διαθέτεις ακόμα λίγο το τηλ.μου είναι 2105141712 και ονομάζομαι Ρένα – Εν τω μεταξύ θα προσπαθήσω και εγώ να επικοινωνήσω μαζί σου. Ευχαριστώ

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: