Αρχική > Επικαιρότητα, Μνήμη > Να τον χαίρονται το σύντροφο οι “ενωμένοι αριστεροί”…

Να τον χαίρονται το σύντροφο οι “ενωμένοι αριστεροί”…

3 Νοεμβρίου, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Προσοχή, μην αποπροσανατολιστείτε! Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι η κλασική απολογητική των κρυπτοχιτλερικών υπέρ της “απλής διέλευσης” των στρατευμάτων του Άξονα από την Ελλάδα που  ”θα μας είχε γλιτώσει από τόσα βάσανα“. Είναι μνημείο “αριστερής αντεθνικιστικής” κριτικής… (οι υπογραμμίσεις δικές μου)

28η Οκτωβρίου: 

Ο πόλεμος που τελικά δεν ήταν “τρικούβερτο γλέντι”

Του Νάσου Θεοδωρίδη*

69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η άγρια σύγκρουση που ξετυλίχτηκε πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας έδειξε ανάγλυφα την ταξική της φύση. Στις πρώτες γραμμές φτωχοί άνθρωποι, πέθαιναν από τη γάγγραινα, έλιωναν από την ψείρα, περίμεναν απελπισμένα τροφή. Πιο πίσω οι αξιωματικοί με τις ορντινάντσες τους έδιναν τις διαταγές. Και ακόμα πιο πίσω, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο της «Αυτού Μεγαλειότητας»…

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο πρώτος είναι ότι οι φαντάροι μας με εφ’ όπλου λόγχη στείλανε τους δειλούς εχθρούς στα βάθη της Αλβανίας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ελληνικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτή τη σύγκρουση. Ήδη από την άνοιξη1939 το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε καταστρώσει ανάλογα σχέδια. Και από τον Ιούνη 1940 ο ελληνικός στρατός βρισκόταν ουσιαστικά σε κατάσταση «μυστικής επιστράτευσης». Στα σχολικά βιβλία και στα πατριωτικά αφιερώματα η «θέληση» και το «φρόνημα» ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για το «έπος της Αλβανίας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν η μορφολογία του εδάφους, το βεβιασμένο της ιταλικής επίθεσης -με όλες τις δυσκολίες ανεφοδιασμού από τα ακατάλληλα λιμάνια της Αλβανίας- και μια πολύ ισχυρή ελληνική στρατιωτική μηχανή.

Επίσης αποκρύπτεται ότι υπήρχαν πολλοί που αρνούνταν να υποταχτούν σε αυτήν τη χαρούμενη εικόνα της “εθνικής πανστρατιάς”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Χατζής, μετέπειτα γραμματέας του ΕΑΜ αναφέρει στις αναμνήσεις του ότι στις αρχές Νοέμβρη εκτελέστηκαν επί λιποταξία τέσσερις φαντάροι του συντάγματός του, επειδή είχαν λείψει μόνο μια μέρα και ξαναγύρισαν: «Απογοήτευση και πένθος έπεσε στο Σύνταγμα. Στην πορεία μάθαμε πως και σε άλλα Συντάγματα έγιναν παρόμοιες δίκες για μικρές πειθαρχικές παραβάσεις και επακολούθησαν διαδοχικές εκτελέσεις, κατά περίεργη «συγκυρία» μόνο Μακεδόνων που μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα και όλοι τους σχεδόν ήταν χαρακτηρισμένοι «βουλγαροκομμουνιστές».

Ήταν και κάτι άλλο που ερέθιζε τους φαντάρους. Οι καλαμαράδες της Αθήνας παρουσίαζαν τον πόλεμο σαν τρικούβερτο γλέντι με χαρές και τραγούδια για τους Έλληνες φαντάρους. Κρύβανε την πραγματικότητα. Συνήθως στα αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου, βλέπουμε επίκαιρα της εποχής με τα πλήθη ενθουσιασμένα να χαιρετάνε εκείνους που φεύγουν για το μέτωπο. Πράγματι, κάθε φορά που αρχίζει ένας τέτοιος πόλεμος, η πλειοψηφία παρασύρεται από ένα κύμα εθνικισμού και πολεμόχαρων αισθημάτων. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, φανερώνεται όχι μόνο η φρίκη του πολέμου αλλά και ποιος την πληρώνει, οπότε οι διαθέσεις αλλάζουν.

Ο Δ. Λουκάτος καταγράφει αυτή την αλλαγή στο ημερολόγιο που κρατούσε και έχει δημοσιευτεί με τίτλο «Οπλίτης στο Αλβανικό Μέτωπο Ημερολογιακές Σημειώσεις 1940-’41»: «Ένα περίεργο πράγμα. Κανείς απ΄ όλους τους «Εμπέδους» δεν θέλει να φύγει για το Μέτωπο. Όλοι θα ‘τανε ευτυχείς αν τους κρατούσανε εδώ. Πού είναι λοιπόν τα φανταχτερά λόγια ‘οι φαντάροι μας αδημονούν να μεταβούν εις την πρώτην γραμμήν;’».

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης

Και φυσικά δημοσιεύτηκε στην “Αυγή” (και αυτή να τη χαίρεστε…):
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=500456

Advertisement
 1. Δελφινάκι
  4 Νοεμβρίου, 2009 στο 12:35 πμ

  Με λίγα λόγια, αν κατάλαβα καλά, ο κ. Θεοδωρίδης μας προτείνει να ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ, εφόσον η αντίσταση, σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται οποιοδήποτε αγαθό μας, υλικό ή άϋλο, έχει το κόστος του. Το μόνο αξίζει για έναν αριστερό, αφού τη φάει, είναι να γκρινιάζει, όπως γκρινιάζει ο Τσίπρας κι οι συν αυτώ… γι αυτό ο Θοδωρίδης, δεν μπορεί παρά να διακυρήττει

  ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΣΤΕ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, αφού η αντίσταση δημιουργεί χιλιάδες θύματα

  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, γιατί μπορεί, να μας τραβήξει τ΄αυτάκι ο Αλ Μούνια, και να βρεθείτε άνεργοι.

  ΟΣΟΙ ΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, αφού τα σπίτια σας δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση στα πλαίσια ενός ταξικού πολέμου μεταξύ του ελληνικού ιμπεριαλισμού και του διεθνούς μεταναστευτικού προλεταριάτου. Κι αν μπεί μέσα κανείς, προς Θεού, (συγγώμη για το μη αριστερό θεοκρατικό επιφώνημα) μην αντισταθείτε, ούτε καλέστε για βοήθεια, γιατί μπορεί κάποιος να τραυματιστεί ή να πληγωθεί ψυχολογικά.

  ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ, ΒΙΑΣΘΕΙΣΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΘΕΝΤΕΣ, ΜΗΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΣΑΣ. Χαλαρώστε κι απολαύστε το, και μετά βγείτε να καταγγείλετε την κακούργα την κοινωνία που καταπιέζει το λίμπιντο το στερημμένων.

 2. 7 Νοεμβρίου, 2009 στο 4:29 μμ

  Να κάνω το συνήγορο του… Εξαποδώ; Ας τον κάνω λοιπόν. Ο … σύντροφος Νάσος Θ. προσπαθεί με τον τρόπο του να εφαρμόσει το ευαγγελικό «Μη αντιστήναι τω πονηρώ». Πιθανά και την κατά … Γκάντι «Μη βία».

  ΥΓ Μήπως όμως δεν πρόκειται περί αυτών;

 3. τσουκαλας
  8 Νοεμβρίου, 2009 στο 2:49 μμ

  από πότε κύριε Θεοδωρίδη η στρατιωτική κατοχή μιας χώρας από έναν ιμπεριαλιστή, με τα στρατόπεδα εργασίας, το ολοκαύτωμα, τις μαζικές εκτελέσεις, με μεθοδευμένη γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού από πείνα θεωρείτε ¨απλή διέλευση»;
  Έτυχε μήπως να ακούσετε για τα Καλάβρυτα, την Κάνδανο, το Δίστομο;
  Βεβαίως και μπορεί να είστε ΣΥΝ και κομμουνιστής ακόμα. Εδώ ήταν ο Γεωργαλάς και ο Μανιαδάκης έβγαζε το «ριζοσπάστη». θα μας επιτρέψετε όμως και εμάς να σας βάλουμε δίπλα στους δωσίλογους και τους μαυραγορίτες, δίπλα στους απολογητές του ΝΑΖΙΣΜΟΎ. Να σας χαίρονται τα ναζιστικά τέρατα.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: